Mit hjerte

Katja Jensen. Hjerteforeningen 2016.

Kvinden bag, mig, Katja, startede bloggen med det formål, at fortælle en historie om, hvordan det kan være at være ung med en skjult sygdom. Dette formål eksisterer stadigvæk – nu bliver det bare krydret med lidt mad, opskrifter og gode oplevelser også.

Jeg er født i 1990 med VSD, ventrikel septum defekt, som blev opdaget da jeg var 3 måneder gammel. Det betyder, at der var et hul i min skillevæg der deler de to hjertekamre. Eller, skillevæggen var sådan set ikke-eksisterende. Lige siden det blev opdaget, har jeg været i tæt kontakt med sygehuse, især OUHs hjerteafdeling og Skejby Sygehus.

Indtil min hjertetransplantation i 2001, har jeg haft to pacemakere (en maskine som kan hjælpe hjertet igang igen, eller holde hjerterytmen) i højre side af maven og fået stød på hjertet en enkelt gang. Jeg har altid taget medicin, og skal blive ved med dette til den dag jeg dør.
I 2015 fik jeg symptomer på og konstateret en aortastenose – en forkalkning af én af de store blodårer i hjertet. Mod dette fik jeg, som den yngste i verden på det tidspunkt og verdens første hjertetransplanterede, indsat en TAVI-hjerteklap. I dag har jeg det rigtig godt og leve et, synes jeg, normalt liv. Dog med mere søvn og mindre energi end mange andre.

Udover nyt hjerte, har jeg skæv ryg. Min skævhed er 65 i øverste del af ryggen, og 44 i lænden. Man bruger 50 grader som plejemærke for operation. Hvis ikke jeg havde fået nyt hjerte, var jeg blevet opereret i ryggen.

 

Katja Jensen. Hjerteforeningen 2016.

En af mine venner sagde engang til mig, at jeg skulle være stolt af mit/mine ar. At jeg skulle være stolt af, at jeg er pisse dygtig til det jeg kan, samtidig med at jeg har en hjertefejl. Han sagde, at jeg ikke skal bruge det som et medlidenhedskort, men som et sej-heds-kort: Jeg har taget en uddannelse, administreret min egen økonomi, haft en kæreste, boet sammen med ham, boet alene, passet mit eget mens jeg har skulle tage hensyn til mig selv og min krop. Dét synes han var sejt, og jeg skulle spille noget mere på det. Dé ord var guld værd for mig! Jeg blev meget rørt og meget glad, over at høre de ord fra hans mund, og jeg har tænkt meget over det siden. For han har jo ret. Det er ret sejt at have fået nyt hjerte og at være verdens første hjertetransplanterede med en TAVI-klap. Generelt er det ret fedt og sejt at være mig!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s